Nieuwsbrieven

Gebeurtenissen bij Kiwa Dare worden gecommuniceerd via een nieuwsbrief. Deze wordt gemaild naar geïnteresseerde en gedeeld via onze kanalen. Inschrijven op onze nieuwsbrief?  klik hier.

25 jaar DARE!!

Van zolder naar een volwaardig bedrijf

Van zolder naar een volwaardig bedrijf. Het is moeilijk voor te stellen maar 25 jaar geleden werd op 1 mei DARE!! opgericht door de twee broers René en Patrick Dijkstra met hun beide vrouwen Caroline en Ingrid. Toen nog onder de naam DARE!! Electronics.

 Oorspronkelijk bedacht als het Engelse woord voor “Durf”, moest er al snel een afkorting voor de naam DARE!! bedacht worden. Enkele maanden  eerder had een ander bedrijf de naam al geclaimd. Het werd dus Dijkstra Advies, Research & EMC en er kwamen puntentussen de letters: D.A.R.E!!.  

Het verhaal is tekenend voor het ondernemerschap. Het gaat nooit vanzelf! Ondernemen gaat met ups en downs en vergt veel flexibiliteit. Het ene moment denk je het perfecte plan te hebben en het volgende moment moet je het al weer aanpassen. Gestart op twee zolderkamers. Het technisch hart bij Patrick en Ingrid in Driebruggen en het administratief hart bij Caroline en René in Waarder. In die tijd verrichtten Ingrid en René nog slechts hand- en spandiensten. In deze fase werd het geld verdiend met ontwikkelprojecten aangevuld met opleidingen en advies.

Laboratorium

Vanaf dat moment ging het snel. De eerste stagiairs werden aangetrokken – Sander Diks en John de Rooij zijn nog steeds bij DARE!! werkzaam! – en er werd een pand aan de Stromenlaan in Woerden gehuurd.Hier startte Patrick en Dennis van der Vlugt – ook nog steeds werkzaam – het eerste EMC-laboratorium, compleet met anechoische ruimte, al bestond deze uit een achter het pand geplaatste dichtgelaste zeecontainer. Het bleek een opmaat naar veel meer! Ook werd bedacht dat productveiligheid een goed tandem met EMC zou vormen en de eerste productveiligheidsman – Dirk Nowee – werd aangenomen. Al snel werd het pand van 150 vierkante meter te klein voor het bedrijf dat inmiddels uit acht medewerkers een heel veel meetruimtes bestond.

De overstap

In 1996 – ook precies op 1 mei – maakte René de overstap van het ‘veilige’ Hewlett-Packard naar de doorstartende onderneming. Zijn eerste prioriteitenwaren het professionaliseren van de marketing en verkoop, het oppakken van een kwaliteitsmanagementsysteem dat geaccrediteerd kon worden en – niet te vergeten – het begeleiden van de nieuwbouw aan de Vijzelmolenlaan 7.

Terug naar ontwikkeling

De eenmanszaak was inmiddels omgezet naar een heuse holding bestaande uit vier besloten vennootschappen. Een houdstermaatschappij D.A.R.E!! Holding, D.A.R.E!! Properties voor het pand en de twee werkmaatschappijen D.A.R.E!! Consultancy voor het laboratorium en D.A.R.E!! Development voor de ontwikkeling.
De meetactiviteiten bij D.A.R.E!! Consultancy liepen inmiddels goed en de leiding hiervan werd overgedragen aan Dennis. Hierdoor kon Patrick zich weer richten op zijn “hobby” het ontwikkelen van producten. De in eerste instantie voor DARE!! zelf geschreven EMC-meetprogrammatuur werd als commercieel pakket op de markt gezet onder de naam RadiMation. Het was het eerste product en het was direct een succes. De bedrijven Delphi in Luxemburg en AT&T in Huizen waren de eerste klanten. Inmiddels wordt het pakket over de gehele wereld gebruikt door honderden klanten waaronder aansprekende namen als BMW, Philips en de Amerikaanse luchtmacht.

Vijzelmolenlaan 7

Gedurende 1996 en 1997 werd er hard gewerkt aan het nieuwe pand aan de Vijzelmolenlaan en René was nagenoeg ieder dag op de “bouw”.

Deze vorderde gestaag en op begin 1997 werd de eerste paal geslagen door René Dijkstra Junior – zoon van Patrick en Ingrid – en Jelle Dijkstra – zoon van René en Caroline.
De verhuizing werd nauwkeurig gepland en in één weekend was D.A.R.E!! over van de Stromenlaan naar het op dat moment veel te grote pand aan de Vijzelmolenlaan. De eerste verdieping zou niet in gebruik genomen worden maar er werd besloten dit toch te doen al snel bleek ook dit pand alweer te klein….

Accreditatie

Tussen de bedrijven door werd hard gewerkt aan het kwaliteitsmanagementsysteem dat moest voldoen aan de eisen van EN45001. Het advies was dit alleen voor

EMC en voor één verrichting te doen. Er werd voorspeld dat zelfs voor deze beperkte stap drie jaar nodig zou zijn. Eigenwijs als men ook toen al bij D.A.R.E!! was ging men voor EMC en productveiligheid en alle

verrichtingen. Binnen negen maanden was de accreditatie een feit! Op 17 september 1997 werd het accreditatie certificaat door de RvA uitgereikt. De keuze voor accreditatie is wellicht één van de meest bepalende stappen geweest. Werd rond 1996 nog geaccepteerd dat metingen buiten accreditatie en in een zeecontainer werden uitgevoerd, was dat enkele jaren later uitgesloten. Deze stap, samen met het automatiseren van de metingen en de administratie zijn de belangrijkste elementen geweest die tot het succes van DARE!! hebben geleid. Binnen de kortste keren was D.A.R.E!! Consultancy marktleider op het gebied van EMC-metingen.

 


 

Kalibratie

Gedurende de dot-com crisis in 2002 werden de kalibratie activiteiten van Getronics overgenomen. De activiteiten werdenondergebracht in een aparte werkmaatschappij onder de voor de hand liggende naam D.A.R.E!! Calibrations. Het ooit door Patrick bij Koning & Hartman opgerichte laboratorium werd inclusief alle instrumentatie, waaronder twee afgeschermde ruimten, naar Woerden verplaatst en in het pand geïntegreerd. In januari 2003 werd het kalibratielaboratorium onder accreditatie in gebruik genomen. Daarmee was het nog niet direct een succes. Daar waar men zich in het verleden voornamelijk op kalibraties van gelijkspannings- en laagfrequent- instrumenten richtte, wilde DARE!! de omslag naar de kalibratie EMC- en hoogfrequent-apparatuur maken. Inmiddels worden kalibraties uitgevoerd voor klanten, verspreid over heel Europa!

Pompmolenlaan 43

De vraag naar EMC-metingen nam zo snel toe, dat DARE!! met één anechoische ruimte en een Open Area Test Site achter het pand, niet meer aan deze vraag kon voldoen. Het gevolg was dat levertijden opliepen tot meer den 8 weken. Voor veel klanten onacceptabel. DARE!! Consultancy begon hierdoor klanten te verliezen. Medio december 2004 werd besloten dat een nieuwe anechoische kamer noodzakelijk was en dat daarvoor een nieuwe, tijdelijke, locatie nodig was. Met de voor DARE!! kenmerkende voortvarendheid werd het project aangepakt en 1 april 2005 werd de nieuwe locatie inclusief een anechoische ruimte, van 11 meter bij 6 meter en 6 meter hoog, in gebruik genomen. De openingsspeech nam echter wat meer tijd in beslag dan gepland. Hierdoor had de in de kooi geplaatste rookgenerator zoveel rook gegenereerd dat toen de grote deur, als openingshandeling eindelijk openschoof, de in op de draaitafel ronddraaiende Donkervoort niet direct zichtbaar was. Dat mocht de pret echter niet drukken!

Vijzelmolenlaan 3

De zaken bij DARE!! Instruments gingen zelfs zo goed, dat extra ruimte nodig was. Die werd gevonden in het pand aan de Vijzelmolenlaan 3. In eerste instantie werd alleen de 2e verdieping gehuurd met het recht tot koop van het gehele pand. Een jaar later in 2006 werd deze optie ook daadwerkelijk getrokken en was DARE!! opeens trotse eigenaar van een tweede pand. Vanaf het eerste moment werd een gedeelte van de begane grond verhuurd.
DARE!! Instruments en DARE!! Development hadden opeens voldoende ruimte om verder uit te breiden. Zo werd er een cursusruimte gecreëerd en later vond ook het Klant EMC Test Centrum onder de naam Rent-A-Lab daar zijn plaats. Eind 2015 maakte de huurder plaats voor het European Service Center voor onze Amerikaans partner ETS-Lindgren.

Volwaardig instrument leverancier

DARE!! Development hield zich inmiddels bezig met diverse ontwikkelprojecten voor derde partijen en het ontwikkelen en produceren van EMC-meetinstrumenten werd eind 2008 besloten deze activiteiten onder te brengen in een aparte werkmaatschappij met de naam DARE!! Instruments. Naast de introductie in 1999 van het eerste meetinstrument, de RadiSense, de eerste laser gevoede veldsterktesensor ter wereld, werden nieuwe instrumenten bedacht zoals de RadiLink. Allen met hun eigen behuizing en voeding. De overgang naar een flexibel mainframe, het RadiCentre, betekende een grote stap naar verder succes. Na een eerste model volgde al snel het model dat wereldwijd een succes werd en ook leidde tot de succesvolle samenwerking met ETS-Lindgren. Er werden een groot aantal kaart-instrumenten voor dit RadiCentre ontwikkelt zoals de signaalgenerator RadiGen, de RF powermeter RadiPower en een groot aantal schakelkaarten onder de naam RadiSwitch.

Uitbreiding Vijzelmolenlaan 7

Ook bij de laboratoriumactiviteiten gingen de zaken goed. De scheiding van de activiteiten naar Pompmolenlaan 53 hadden echter ook negatieve effecten zodat het de wens was om deze weer op de Vijzelmolenlaan 7 te integreren. Er was weer ruimte omdat DARE!! Development en DARE!! Instruments naar nummer 3 waren vertrokken. Er was echter geen ruimte voor de grote kooi die op de Pompmolenlaan was geïnstalleerd. Een uitbreiding was dus gewenst. Dit ging echter niet vanzelf. Op het dak van het bestaande pand was inmiddels een Open Area Test Site of OATS geïnstalleerd. Vanwege de reflecties mag in de nabije omgeving van deze OATS niets staan. De nieuwe hoogbouw, vlak naast het oorspronkelijk pand, vormde dus een probleem. De oplossing werd gevonden door de OATS te verhuizen naar het dak van de nieuwbouw. Met de nieuwbouw werd de beschikbare ruimte niet alleen meer dan verdubbeld zodat de grote kooi kon worden verplaatst, ook een tweede grote kooi kreeg er onderdak. In 2009 werd de uitbreiding in gebruik genomen door een helikopter op de OATS te laten landen. Charlie Aptroot, 2e kamerlid verrichte de officiële opening. Klaar voor de toekomst, althans dat dachten we….

Recessie

En dan net als je denkt dat alles niet beter kan, stort de wereld in. We hebben het over de recessie die voor DARE!! van oktober 2008 tot mei 2011 duurde. DARE!! Instruments werd het hardst geraakt. Net nadat deze activiteit in een zelfstandige werkmaatschappij was ondergebracht werd het, van de ene maand op de andere, met een vraaguitval van bijna 80 procent geconfronteerd. Daar was weinig kruid tegen gewassen. Gelukkig hielden de andere werkmaatschappijen DARE!! Instruments op de been. Dat wil zeggen tot eind 2009, toen zakte ook de omzet bij DARE!! Consultancy en DARE!! Calibrations zover weg dat de directie geen andere mogelijkheid zag dan toen toch van vijf medewerkers afscheid te nemen. Een uiterst pijnlijke beslissing, zeker voor de mensen die het betrof en die er verder ook niets aan konden doen. Ook voor de achterblijvers waren het geen gemakkelijke tijden. Het werk van de vertrekkende medewerkers kwam erbij en de economische situatie was natuurlijk onveranderd lastig. Vanaf mei 2011 klapte de situatie opnieuw binnen een maand om en was de recessie voor DARE!! gelukkig voorbij.

In the picture

Na al die negativiteit die de recessie met zich meebracht konden we best wat positief nieuws gebruiken. Het was dan ook geweldig om in januari 2012 gekozen te worden tot beste onderneming van Woerden over 2011. Deze prijs bracht een heel domino-effect op gang. Zo kwamen we bij de eerste drie beste ondernemingen van de Kamer van Koophandel, veroverden we een 16e plaats als meest innovatieve onderneming van Nederland, werden we gekozen tot één van de beste stagebedrijven en haalden we de top 10 van de Succes Award. Opeens stond DARE!! midden in de belangstelling.

Weg met de punten, weg met Consultancy!

Die punten tussen de afkorting DARE!! was toch maar lastig en de naam was allang geen D.A.R.E!! Electronics meer, dus het eigenlijke conflict bestond niet meer. Daarnaast was de naam “Consultancy” helemaal niet passend want het enige wat DARE!! Consultancy niet deed was het geven van advies. De eerste stappen die we richting de aanwijzing tot Notified Body zetten, brachten de zaak in een stroomversnelling. De Inspectie gaf aan dat de naam “Consultancy” niet acceptabel was. Op 1 mei 2014 – er is iets met die datum – werden dan ook verschillende wijzigingen doorgevoerd. Al eerder in oktober 2011 waren DARE!! Consultancy en DARE!! Calibrations al gefuseerd tot één werkmaatschappij. De gezamenlijke activiteit ging nu verder onder de naam DARE!! Services. DARE!! Calibrations werd een handelsnaam en de EMC- en productveiligheidsactiviteiten gingen verder onder de naam DARE!! Measurements. En… de punten verdwenen uit DARE!! We waren weer terug bij af.

“May the Field be with you”

Gedurende de recessie had men bij DARE!! Instruments niet stil gezeten. Er was een signaalgenerator ontwikkelt, de RadiGen. Een uiterst complex meetinstrument dat bij de concurrentie de grootte van een heel apparaat heeft, werd door de engineers van DARE!! Instruments teruggebracht tot een enkele insteekkaart. De innovatie ging echter veel verder. Zo kwam men op het idee om iets te doen aan de zeer inefficiënte hoogfrequent versterkers die nodig zijn voor het uitvoeren van EMC-immuniteitstesten.
Door niet het vermogen van de verschillende versterkers te combineren maar het veld en de antennes met de versterker te integreren wordt een enorme efficiëntiewinst van wel 300% behaalt. Daarnaast is de oplossing ook nog eens veel handiger in gebruik. Het nieuwe product werd in de Verenigde Staten door het prestigieuze EDN direct naar voren geschoven als één van de meest innovatieve meetinstrumenten van 2015. Het toeval wilde dat Star Wars net een nieuwe film uitbracht met de titel “May de Force be with you”. De link was snel gelegd en een heuse Star Wars trailer werd gemaakt onder de titel “May the Field be with you”. Tijdens de door DARE!! afgehuurde bioscoop in Woerden, werd deze trailer voor de werkelijke Star Wars film aan klanten en relatiesvertoond.

Medisch

Na een zwaar traject van meer dan vijf jaar werd DARE!! Services in november 2015 eindelijk door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangewezen als zogenaamde “Aangewezen Instantie” of Notified Body voor de richtlijn Medische Hulpmiddelen. Een hele prestatie gezien het feit dat sinds 2014 Notified Bodies voor deze richtlijn niet meer zelfstandig door de lidstaten aangewezen mochten worden maar in samenwerking met een Joint Assessment Team (JAT) van de Europese Unie. Alle nieuwe en bestaande Notified Bodies moesten een audit van deze JAT ondergaan. Dit had tot gevolg dat 30 van 87 Notified Bodies hun aanwijzing verloren en er slechts één nieuwkomer was een die heette DARE!! Services!

Nóg een werkmaatschappij?

Inmiddels was DARE!! Development een geheel nieuwe weg ingeslagen met totaaloplossingen op het gebied van EMC- en Hoogfrequent applicaties. Deze activiteiten weken zover van de “gewone” business van DARE!! Development af, dat besloten werd tot de oprichting van een nieuwe werkmaatschappij. Onder de naam DARE!! Projects zijn inmiddels al weer een aantal projecten uitgevoerd. De meest in het oog springende projecten waren testsystemen voor de Chinese ruimtevaart. Eind 2016 werd dan ook een groot en complex satelliet testsysteem succesvol bij de China Academy of Space Technology (CAST) geïnstalleerd.

Toch weer Pompmolenlaan?

Inmiddels was DARE!! doorgegroeid tot meer dan 60 medewerkers en ruimte werd opnieuw een probleem. Er werd hard gewerkt aan een plan voor de verbouwing van Vijzelmolenlaan 7 toen zich plotseling de mogelijkheid voordeed om het zusterpand van Vijzelmolenlaan 3 aan te schaffen. De prijs was zo interessant dat het moeilijk werd om “nee” te zeggen. Daarnaast – zo zegt men – komt het land van je buurman maar één keer te koop. Begin 2016 werd ook dit pand verworven. Het adres was echter Pompmolenlaan 18. Vreemd, want het ligt aan dezelfde straat als het pand ernaast en dat is toch echt de Vijzelmolenlaan. Gelukkig bleek Vijzelmolenlaan 5 niet te bestaan.
Een verzoek bij de gemeente tot “omnummering” werd snel gehonoreerd zodat DARE!! nu de nummers 3, 5 en 7 in bezit! Maar eerst moest er flinke verbouwd worden. Zo werden er muren verzet. Werd alles even fris in de verf gezet en werd de bestaande computerruimte volledig gesloopt en omgebouwd tot een modern en volledig ingericht productveiligheidslaboratorium. In dit laboratorium worden onder geconditioneerde omstandigheden een veelheid aan testen uitgevoerd waaronder klimaattesten, brandtesten en waterdichtheidstesten. Op 16 augustus 2016 was het dan zo ver! Wethouder Economische Zaken van de gemeente Woerden, de heer Hans Haring verrichtte de officiële openingshandeling.

DARE!! – 25 jaar voor een veilige en storingsvrije wereld!

1 mei 2017 was het dan officieel zover! DARE!! bestaat 25 jaar. Als onderneming met een bewogen geschiedenis, met enkele kleine dips maar vooral veel meer successen, gaan we op weg naar de volgende 25 jaar!


Terug naar nieuwsbrief Nr. 40 - DARE!! Nieuwsbrief Zomer 2017

Naar het overzicht van eerdere nieuwsbrieven