Nieuwsbrieven
Gebeurtenissen bij Kiwa Dare worden gecommuniceerd via een nieuwsbrief. Deze wordt gemaild naar geïnteresseerde en gedeeld via onze kanalen. Inschrijven op onze nieuwsbrief? klik hier.
Viering 20 jarig jubileum DARE!!
DARE!! bestaat dit jaar 20 jaar. Sinds de oprichting op 1 mei 1992 is er veel gebeurd. Met gepaste trots nemen wij u mee langs diverse mijlpalen. Van het maken van plannen en het oprichten van een eenmanszaak tot het winnen van de verkiezing van de Beste Ondernemer van Woerden 2011.
Op 1 mei 1992 is DARE!! Electronics opgericht. Deze eenmanszaak vormde 20 jaar geleden het begin voor de DARE!! werkmaatschappijen. Een jubileum om even bij stil te staan. Aan de hand van een aantal hoogtepunten kijken we terug naar de 20-jarige geschiedenis van DARE!!
1992: Een start zonder geld
In 1992 vatten Patrick, Ingrid, Caroline en René het plan op een eigen bedrijf te beginnen. Een plan werd gemaakt, een naam verzonnen en een eenmanszaak, op naam van René wordt opgericht. Patrick en Caroline beginnen samen. Patrick doet de techniek, Caroline de administratie. Ingrid verleent hand- en spandiensten en René werkt in de weekenden, vakanties en avonduren en helpt verkopen, plannen maken en schrijft software voor de eerste projecten. De twee projecten waarop DARE!! kon starten waren een telefoonopnamesysteem gebaseerd op een computer met de naam TelRec en een automatiseringssysteem voor een Opticien.
TelRec
In die tijd een revolutionair systeem. Hulpdiensten en dergelijk maakten gebruik van conventionele bandrecorders, Patrick kwam op het idee hier een PC voor te gebruiken. De interfacekaart werd door Patrick ontwikkeld, René schreef de software. De beide dames boorden de PCB's en stelde de PC's samen, Ingrid soldeerde de printen en Patrick installeerde de systemen bij de klanten, de meer dan 100 centra van de Centrale Opvang Asielzoekers (COA), en leverde de support. Er zijn in totaal drie generaties van TelRec geweest en COA heeft er tot volle tevredenheid mee gewerkt tot 2009 aan toe!
Opticien
Een ander systeem dat door DARE!! is ontwikkeld, was een totaaloplossing met PC's voor een Opticien in Veendam, Van Ringh. Deze opticien was zeer vooruitstrevend en wilde van alle handgeschreven kaarten af. Patrick en René bedachten een netwerkoplossing met server, clients, printers, een database en een programma. Voor deze tijd een unicum! Ook Van Ringh is vele jaren klant geweest en er zijn twee generaties van het systeem geleverd waarna het aan een andere partij is overgedragen. Het schrijven van software voor een opticien was inmiddels nogal branchevreemd geworden.
En vele projecten volgden
Na deze twee "opstartprojecten" volgden nog vele andere. Zo ontwikkelde Patrick nog een deurbesturing voor schuifdeuren, werd later met Antoine een 5 kW hoogfrequentversterker ontwikkeld voor een Meteor Scatter applicatie en werd voor ditzelfde project ook de mobiele radio twee maal volledig opnieuw ontworpen om een betere marktprijs te creëren. Later werd voor onze partner Koning & Hartman een boordcomputer voor GVU en nog later voor HTM ontwikkeld. Zelfs nu lopen er nog diverse complexe ontwikkelprojecten, die vaak samen met een partner tot een succes worden gebracht.
Opleiding en Advies
Een andere manier om geld te verdienen zonder dat hiervoor grote investeringen nodig waren, was het geven van opleiding en advies. Vanaf het eerste begin maakte Patrick zijn kennis te gelde door het geven van opleidingen en adviezen. Een cursusruimte werd gehuurd, de cursusmappen werden gekopieerd en een advertentie werd in Elektuur (nu Elektor) geplaatst. Het was een groot succes en op deze wijze werden vele cursussen in hotels en bij de klant verzorgd. Ook voor het oplossen van EMC-problemen was en is kennis nodig. Patrick ging op de problemen af, loste ze op en in de meeste gevallen waren de klanten graag bereid hier voor te betalen
Op zolder en de eerste medewerker!
Nog geen geld, dus geen eigen pand. De ontwikkelingen werden bij Patrick op zolder gedaan. De administratie bij Caroline thuis. De hele zolder was omgebouwd tot een waar ontwikkellaboratorium, dat hoewel primitief van alle benodigde apparatuur was voorzien. Ook de eerste medewerker Sander Diks is nog op deze zolder, als stagiair begonnen. Naast zijn werkzaamheden als ontwikkel engineer moest hij ook af en toe René jr., de zoon van Patrick en Ingrid de fles geven… Sander werkt nog steeds bij DARE!!
Al snel een andere naam…
Toeval bestaat niet maar twee maanden voordat de naam DARE!! Electronics bij de Kamer van Koophandel werd geregistreerd, legde een andere ondernemer de naam DARE-TRONICS vast. Deze ondernemer vond de twee namen teveel op elkaar lijken en dus moest een oplossing worden gezocht. De naam werd omgezet in een afkorting: Dijkstra Advies, Research & EMC Electronics.
1993: Naar de Stromenlaan in Woerden
In 1993 werd een pand van 150 vierkante meter gevonden. De hele familie werd ingezet om deze oude tandartsenpraktijk om te bouwen tot een heus bedrijfspand. Het pand aan de Stromenlaan 30 heeft voor DARE!! tot 1996 dienst gedaan. Vanaf dat moment werden er ook de eerste EMC-metingen uitgevoerd en de opleidingen konden vanaf dat moment in het eigen pand worden uitgevoerd.
1994: EMC-metingen in een container
Voor EMC-metingen is een Anechoische ruimte nodig. Deze zijn kostbaar en geld was nog steeds schaars. Wat te doen? Patrick besloot een oude zeecontainer aan te schaffen, dicht te laten lassen en te betegelen met ferriettegels. Het was misschien kort door de bocht maar het werkte wel. Vele EMC-metingen zijn in deze eerste kooi uitgevoerd! De buren waren minder gelukkig. Een zeecontainer in een woonwijk, dat kon toch niet? Klachten naar de gemeente en een stuk in de krant waren het gevolg. Een ondernemende wethouder was DARE!! echter goedgezind, de brandweer kwam kijken en zag geen problemen en een tijdelijk vergunning maakte alles weer legaal!
1994: Eerste versie RadiMation
Om een plaats in de EMC-wereld te kunnen verwerven moesten de zaken anders worden aangepakt dan de gevestigde orde (KEMA, NMI, NLR, TNO enz.) dat deden. Een van de zaken die noodzakelijk werd geacht was software waarmee de EMC-metingen automatisch uitgevoerd konden worden. Hiervoor werden zoveel eisen bedacht, dat hiervoor geen commercieel beschikbare software gevonden kon worden. Er zat dus niets anders op dan de software zelf te schrijven. Hiertoe werd al in 2003 een stagiaire aangenomen, John de Rooij, ook nog steeds bij DARE!! werkzaam. John ontwikkelde samen met Patrick de software en doopten het RadiMation: een samenvoeging van Radiation en Automation. Deze software was sneller dan alles wat er op dat moment beschikbaar was en ondersteunde alle merken hardware want we wilden niet afhankelijk zijn. Al snel nadat de software bij DARE!! in gebruik werd genomen, kwam Delphi automotive uit Luxemburg langs en was zeer in de software geïnteresseerd en vroeg of het programma niet te koop was. Bij DARE!! keken we elkaar eens aan en zeiden: "Waarom niet?". Dat werd de eerste klant en vijf generaties en 17 jaar later zijn het nog steeds tevreden gebruikers van RadiMation software. Inmiddels wordt de software wereldwijd gebruikt door gerenommeerde bedrijven zoals BMW, Volkswagen, Intel, Motorola en Hewlett-Packard.
1995: DARE!! een Holding
DARE!! groeide door en een eenmanszaak was niet langer de gewenste bedrijfsvorm. Er werd besloten de eenmanszaak in te brengen in een Besloten Vennootschap. Omdat ook al werd nagedacht over accreditatie en een eigen pand en er inmiddels al veel apparatuur was aangeschaft werd direct gekozen voor een holding structuur: DARE!! Holding B.V. met daaronder een aantal werkmaatschappijen zoals DARE!! Development, DARE!! Consultancy en DARE!! Equipment. Inmiddels zijn er al weer een aantal wijzigingen doorgevoerd zodat de holding nu DARE!! International heet; DARE!! Instruments van DARE!! Development is afgesplitst en DARE!! Calibrations weer is samengevoegd met DARE!! Consultancy.
1996: Een eigen pand en René stapt ook over
De toename van de activiteiten en het groeiend aantal medewerkers zorgde voor steeds meer problemen in het toch groot geachte pand aan de Stromenlaan. Er werd naarstig gezocht naar een ander pand maar dit waren of kantoorpanden waar geen ruimte voor een anechoische ruimte was of het waren bedrijfsruimten met een enorme hal en geen kantoorruimte. De oplossing was zelf bouwen maar de vraag was: "Waar?". Het werd een locatie van 2500 vierkante meter aan de vijzelmolenlaan 7. Hierop werd een pand van twee verdiepingen met een footprint van 450 vierkante meter gezet. Achter het pand was voldoende ruimte voor een OATS, dus de bouw kon beginnen.
1997: Geaccrediteerd
Al ver voor de accreditatie in oktober 1997 een feit werd, was de beslissing hiertoe genomen. Uiteindelijk bleek deze beslissing een heel belangrijke. In plaats om van het verdiende geld pre-compliant meetinstrumenten te kopen, werd gewacht tot er voldoende geld was om de (veel duurdere) full-compliant apparatuur aan te schaffen. Deze apparatuur was nodig om de metingen onder accreditatie te brengen. Daarnaast werd er voor gekozen zowel EMC als Laagspanning onder de accreditatie te brengen en voor de EMC direct de automotive testen mee te nemen. Deze basis is later verder uitgebreid met onder andere het Automotive EMC Laboratory Recognition Program (AEMCLRP) voor de drie grote automotive merken in de Verenigde Staten, Ford, General Motors en Chrysler.
1999: De eerste LASER gevoede veldsterkte sensor
Tot 1999 ontwikkelde en verkocht DARE!! Development alleen de RadiMation Software. In 1999 kwam daar het eerste meetinstrument bij, de eerste met LASER-licht gevoede elektrische veldsterkte sensor: de RadiSense. Veldsterkte sensoren werden tot die tijd gevoed door middel van een interne batterij. Naast het grote formaat van de batterij, het feit dat een batterij altijd leeg is als je hem nodig hebt en dat de levensduur van een batterij, die continu gebruikt wordt, behoorlijk kort is, deed Patrick op het idee komen een veldsterkte sensor met LASER-licht te voeden. De sensor werd hierdoor een stuk kleiner waardoor het mogelijk werd in kleinere ruimtes (cellen) een homogeen veld vast te stellen. Een doorbraak, die DARE!! direct midden in de markt voor EMC-instrumenten plaatste. De RadiSense was het instrument in een hele reeks van andere EMC-meetinstrumenten.
2002: Kalibraties bij DARE!!
In het midden van de dot-com-crisis kreeg DARE!! de mogelijkheid om een kalibratielaboratorium over te nemen. De activiteiten werden in een aparte werkmaatschappij DARE!! Calibrations ondergebracht. De kalibratie-activiteiten werden van zo'n 80% gelijkspanning en laagfrequent (DC/LF) kalibraties en een 20% EMC en hoogfrequent (RF) kalibraties in korte tijd omgezet naar de omgekeerde verhouding. De EMC/RF kalibraties worden over heel Europa plus Turkije verkocht en gerenommeerde bedrijven zoals Nokia en BMW laten hun EMC-antennes en veldsterkte sensoren bij DARE!! in Woerden kalibreren.
Antennekalibraties? Naar het dak!
Voor het uitvoeren van antennekalibraties is een antennemeetplaats nodig. Een dergelijke ruimte was bij DARE!! niet beschikbaar. De OATS (Open Area Test Site) achter het pand was vanwege de omliggende panden niet acceptabel dus werd voor een typische DARE!! oplossing gekozen. Een staalconstructie van 12 bij 20 meter werd op het dak gebouwd en hier werden de antennekalibraties uitgevoerd.
2005: Snelle uitbreiding gewenst
In 2005 liepen de EMC-metingen zo goed dat een nieuwe en grotere anechoische ruimte gewenst was. Het pand aan de Vijzelmolenlaan 7 had een inpandige anechoische ruimte van 4x4x8 meter maar bood geen plaats aan nog zo een ruimte, laat staan aan een grotere. Eind 2004 werd besloten een pand te huren en een nieuwe anechoische ruimte aan te schaffen. Binnen vier maanden, begin april 2005, werden de faciliteiten aan de Pompmolenlaan (300 meter vanaf de originele locatie) in gebruik genomen. De anechoische ruimte had een afmetingen van 9x7,5x6,5 meter en was modulair van opbouw zodat deze later weer naar de Vijzelmolenlaan 7 verplaatst zou kunnen worden. Dit gebeurde ook na de uitbreiding in 2009, waarna de locatie aan de Pompmolenlaan, precies 5 jaar na ingebruikname, weer werd verlaten.
2006: Nog niet genoeg ruimte
De activiteiten namen steeds verder toe en ook na de uitbreiding op de Pompmolenlaan bleef ruimte een probleem. Er werd besloten de tweede verdieping met een oppervlak van 400 vierkante meter van het pand aan de Vijzelmolenlaan 3 te huren met een optie op koop. Nog geen jaar later werd besloten van deze optie gebruik te maken en werd het gehele pand aangekocht. De ontwikkeling, opleidingen en advisering vinden nu plaats op deze locatie terwijl alle laboratorium activiteiten op de originele locatie zijn geconcentreerd.
2008: Innovatie beloond
De ontwikkelingen aan de LASER-gevoede veldsterkte sensor leiden tot de RadiSense-6 een 6 GHz bolvormige sensor. Deze nieuwe sensor was niet alleen een succes maar won tevens de FHI innovatie-award, een beloning voor jaren van innovatie op velerlei gebied. De sensor was ook zeer fotogeniek zodat het ook bij de fotowedstrijd van het Mikrocentrum in de prijzen viel.
2008: Een zware klus
Doordat de uitbreiding van het pand aan de Vijzelmolenlaan 7 hoger werd dan het oorspronkelijke pand, werd de antennekalibratiemeetplaats op het dak van het oorspronkelijke pand onbruikbaar. De enige oplossing was, de staalconstructie naar het nieuwe pand te verplaatsen. Zolang de meetplaats niet gebruikt kon worden, werden er ook geen inkomsten mee behaald. Een uitermate strakke planning en een uitstekende samenwerking met de aannemer zorgden er uiteindelijk voor dat de meetplaats slechts drie maanden buiten gebruik was. Zolang mogelijk werden de bouwwerkzaamheden en hulpmiddelen zoals verlichtingsmasten en kranen onder de meetplaats gehouden. Vanaf het moment dat dit vanwege de bouw niet langer mogelijk was, lag alle focus op het gereed maken van de nieuwbouw zodat de staalconstructie naar de nieuwe locatie op het dak van de nieuwbouw geplaatst kon worden. Een enorme 400 tons kraan verplaatste de staalconstructie met behulp van speciaal voorbereide hulpmiddelen naar het dak van de uitbreiding en enkele dagen later konden er weer antennekalibraties worden uitgevoerd. De bouw van het onderliggende pand was nog echter nog lang niet gereed, waardoor het bereiken van de meetplaats in die tijd een hachelijke activiteit was.
2009: DARE!! breidt verder uit
In de periode voor de recessie leken de bomen tot in de hemel te groeien, ook voor DARE!!. De huurlocatie op de Pompmolenlaan lag dichtbij maar zorgde toch voor allerlei logistieke problemen. Een uitbreiding achter het bestaande pand was de beste optie. De opdracht was na de zomer 2008 nog niet verstrekt of we werden met de recessie geconfronteerd. Geen al te beste combinatie. De beschikbare ruimte werd verdrievoudigd en de nieuwe hal bood naast ruimte aan de oorspronkelijke anechoische ruimte nog ruimte aan een tweede nieuwe anechoische ruimte. Ook het aantal kantoren werd uitgebreid en door een strategisch geplaatste lift werd zowel het oude als het nieuwe gedeelte, inclusief het dak met de antennemeetplaats, per lift bereikbaar. Op de tweede verdieping is een grote zaal beschikbaar waarin reeds verschillende grote evenementen zijn georganiseerd zoals het EMC Event waarbij we vier dagen lang 100 bezoekers en 20 exposanten mochten verwelkomen.
2010: Eerste signaalgenerator
Inmiddels stonden de ontwikkelingen bij DARE!! Instruments ook niet stil. Nadat eerder meetsystemen met één, twee en acht slots waren ontwikkeld en 6 GHz en 18 GHz hoogfrequent vermogens meters het licht zagen, werd in 2010 de eerste signaalgenerator geïntroduceerd. In eerste instantie tot een relatief lage frequentie tot 400 MHz welke geschikt was voor geleide immuniteitstesten, later in 2012 uitgebreid met de 6 GHz versie. Opnieuw een stap om te komen tot een EMC-totaaloplossing.
2011: Het nieuwe RadiCenter
Zoals gemeld waren eerder reeds één, twee en acht slot meetsystemen geïntroduceerd onder de naam RadiCenter. Het succes van deze systemen zette DARE!! Instruments er toe aan een verbeterde versie van het systeem te ontwikkelen. Het nieuwe systeem, het RadiCentre 7.2 heeft een groot aantal innovaties, van de speciaal ontwikkelde handgreep tot een front met alleen een touchscreen, zonder een enkele schakelaar tot innovaties die het systeem tot het meest flexibele en modulaire systeem ter wereld maken. Een buitenlandse partij vond het systeem dermate interessant dat zij een opdracht tot het brandlabelen van een groot aantal van deze systemen verstrekten.
2012: DARE!! beste onderneming van Woerden 2011
Het jaar 2012 begon direct goed. Op 9 januari werd DARE!! in de Annex Cinnema te Woerden door een publiek van 175 ondernemers gekozen tot beste onderneming van Woerden 2011. Voor een zeer specialistisch bedrijf opererend in een zeer kleine niche een hele prestatie. Een beloning voor alle hardwerkende medewerkers, een leuk jubileumcadeau en een mooie start van de volgende 20 jaar!