Hoe bepaal ik het juiste kalibratieinterval?
Kosten besparen met het juiste kalibratieinterval
Het bepalen van een geschikte kalibratie interval kan een behoorlijke lastige opgave zijn.
"Welke kalibratie-interval moet ik voor dit instrument hanteren" of "We hebben de kalibratieinterval verlengd omdat we minder budget hebben, mag dit?" zijn vragen die regelmatig gesteld worden.
Het antwoord op deze vragen is afhankelijk van de verschillende factoren en moet daarom individueel bepaald worden op basis van de volgende punten:
Toegelaten afwijking (tolerantie)
- Toepassing van de meetinstrumenten
- Stabiliteit van de meetinstrumenten
- Kwaliteitseisen
- Omgevingsfactoren (klimaat geregeld lab of service bus)
- Het te nemen risico
Kalibratieinterval
Bij nieuwe meetinstrumenten kan over het algemeen gestart worden met de in de handleiding van het instrument aangegeven kalibratie-interval. Als de handleiding geen interval voorschrijft kunt u starten met de standaard kalibratie-interval van 12 maanden. Na een aantal kalibraties kan afhankelijk van de afwijking en stabiliteit van het meetinstrument het interval stapsgewijs verlengd of verkort worden.
Risico
Met het verlengen van het interval neemt echter ook het risico toe.
Wanneer bijvoorbeeld een meetinstrument na 24 maanden buiten specificatie blijkt te zijn, kan het nodig zijn om alle geteste producten terug te roepen en opnieuw te testen. Bij een kalibratie-interval van 12 maanden was de tester misschien nog net binnen specificatie geweest. In ieder geval was het aantal terug te roepen producten aanzienlijk lager geweest. Een onrealistisch lange kalibratie-interval zal dus juist tot hogere kosten leiden!
Afweging
Het bepalen van de juiste kalibratie-interval is dus een afweging van kosten aan de ene kant en risico op foute metingen aan de andere. Dit risico zal per geval verschillen en hangt af van de toepassing van het betreffende meetinstrument. Wat zijn de gevolgen (kosten) van onjuiste meetresultaten. Dit kunnen aan de ene zijde producten zijn die onterecht goed worden gekeurd of aan de andere kant onterecht af worden gekeurd. Dit speelt ook een rol in de ontwikkelfase. Indien op basis van onjuiste meetresultaten wordt besloten het product (dus onnodig) verder te verbeteren kost dit tijd en materiaal voor een redesign.
Kosten
Kalibreren wordt helaas vaak onterecht als kostenpost of lastig gezien. Zoals we hier voor kunnen zien kunt u veel problemen en de daarmee samenhangende kosten voorkomen. Helaas wordt dit vaak pas duidelijk als een producent of testhuis met een schadeclaim wordt geconfronteerd of producten moet terugroepen.
Kalibratieplan
Kalibreren volgens een doordacht kalibratieplan is een investering in kwaliteit en klanttevredenheid. Daarnaast kunt u door alleen de benodigde instrumenten te kalibreren en voor de diverse meetinstrumenten een juiste kalibratie-interval te kiezen, in veel gevallen deze kosten juist verlagen!