Het nut van een EMC-testplan
Een goede voorbereiding is het halve werk
De EMC testen en test levels/criteria zijn opgenomen in de zogenaamde productnormen, zoals o.a. de EN55022 en EN55024 en de generieke normen. Elk product dat op EMC wordt getest, is echter anders. Het is daarom van belang dat voorafgaand aan de testen goed wordt nagedacht over de testcondities die van toepassing zijn op uw product.
Om zeker te stellen dat de EMC testen naar behoren kunnen worden uitgevoerd, is het essentieel dat er voor aanvang van de testen een EMC testplan beschikbaar is. Hierin dient vastgelegd te zijn wat de configuratie van het product is tijdens de EMC testen. Maar ook wat de "modes of operation" zijn en hoe de operationele conditie (beïnvloeding) van het product gedurende de EMC testen kan worden beoordeeld.
Configuratie
Bij het vastellen van de configuratie is van belang welk gedeelte bij de test betrokken moet worden en wat niet. Een te testen apparaat moet wel werkend opgeleverd worden. Dit is niet altijd eenvoudig. Zeker in het geval van deelsystemen is het vaak lastig om het apparaat op een goede manier operationeel te krijgen. Dit vereist vaak de nodige improvistatie. Er is bijvoorbeeld een externe voeding nodig. Soms dient deze te worden meegetest, soms is dit niet de bedoeling. Hetzelfde geldt voor sensoren of andere randapparatuur. Het apparaat functioneert niet zonder deze subsystemen maar het is niet de bedoeling het EMC gedrag van deze randapparatuur in de test mee te nemen. Door hierover vooraf na te denken en dit vast te leggen, kan bij het starten van de test veel tijd worden bespaard.
Modes of Operation
De meeste apparatuur kent één mode of operation. Dat wil zeggen de toestand waarin het apparaat in de praktijk wordt gebruikt. Er zijn echter een aantal gevallen waarbij twee of meer modes of operation zijn te onderscheiden. Het is van belang deze vooraf vast te leggen want hiervoor zijn aanvullende testen nodig. Een voorbeeld is een rolstoel. Het is niet alleen van belang dat een rolstoel tijdens het rijden niet wordt beïnvloed maar tevens dat een rolstoel in stilstand niet in onbedoeld in beweging komt. Een ander voorbeeld is een autoalarm. Het is niet gewenst dat een dergelijk alarm door hoogfrequent straling ongewenst afgaat maar tevens dat men door hoogfrequent straling kan voorkomen dat een autoalarm afgaat als het juist wel zou moeten.
Beïnvloeding
Wanneer wordt een apparaat beïnvloed? Of beter: wanneer vindt u als klant dat het apparaat beïnvloed wordt? Als klant bepaalt u dit in grote mate zelf, echter het dient wel van tevoren te worden vastgelegd omdat we anders op een bewegend doel aan het schieten zijn. Daarnaast moet vanzelfsprekend aan de eisen van de norm worden voldaan en moet het apparaat zijn werk blijven doen.
Enkele voorbeelden:
Performance criteria
Bij een radiated immunity valt het apparaat uit maar herstart wel automatisch. De norm schrijft voor dat bij perfomance criterium A het apparaat moet blijven werken. Bij performance criterium B is een afwijking of uitval toegestaan zolang het apparaat maar automatisch herstelt (en zolang dit geen gevaar oplevert). Elke norm schrijft ook voor welk criterium voor welke immuniteitstest van toepassing is.
Toleranties
Als voorbeeld van een performance criterium A, een afstandsmeter waarbij in de documentatie wordt aangegeven dat hij de afstand op 1 cm nauwkeurig meet. Tijdens de testen varieert de afstand door toedoen van hoogfrequent velden meer dan 10 cm. Er zijn dan twee mogelijkheden, of de documentatie wordt aangepast waarbij de nauwkeurigheid op bijvoorbeeld 15 cm wordt gesteld of er is sprake van ongewenste beïnvloeding en het product moet worden afgekeurd.
Correcte werking
Een andere situatie bij performance criterium A is dat een dusdanige tolerantie wordt opgegeven waardoor het apparaat niet meer correct (voor het doel) werkt. Bijvoorbeeld een laptoplader laadt op 12 VDC. Er wordt gesteld dat de afwijking 6 VDC mag zijn. Dit zou echter inhouden dat bij het aanstralen een dusdanige afwijking mag optreden dat de lader niet meer laadt. Dit is volgens de normen bij testen, die aan performance criterium A moeten voldoen, niet toegestaan.
EMC-Testplan
Diverse productnormen en specifiek voor testen conform de Automotive richtlijn, 2004/104/EC, wordt al geëist dat er, voorafgaand aan de EMC testen, een testplan wordt opgesteld.
Het is de verantwoordelijkheid van de klant om dit bij de offerte aanvraag aan te leveren. DARE!! Measurements kan hierbij een adviserende rol spelen en, indien gewenst, ook het EMC test plan, in overleg met de klant, opstellen. Wij informeren u graag verder over deze aanvullende dienstverlening.
Inhoud van het EMC-Testplan
Een EMC testplan dient voorafgaand aan de metingen te worden aangeleverd. In dit testplan moet o.a. zijn vastgelegd:
- aantal samples van het product dat getest moet worden;
- het aantal modes of operation per test;
- welke overkoepelende testen uitgevoerd moeten worden;
- de criteria voor pass/fail;
- de wijze van monitoren van het product.