EMC-metingen op locatie
Breng elektromagnetische velden in kaart met een EMC site survey
Bij een EMC-Site Survey wordt de elektromagnetische straling in een bepaalde omgeving in kaart gebracht. Dit kan bijvoorbeeld zijn om een EMC-stoorbron te lokaliseren of de koppelweg van EMC-stoorsignalen te bepalen.
Een andere reden van een EMC-Site Survey is om veldsterkte metingen uit te voeren in een omgeving waar elektromagnetische straling aanwezig is (bijvoorbeeld radar, inductielassen, zenders). De metingen vormen in dit geval de risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) voor gezondheids- en veiligheidsrisico's van eletromagnetische straling in de werksituatie. Dit met oog op de bescherming van werknemers tegen de blootstelling aan elektromagnetische straling.
In de Europese Richtlijn 2004/40/EG is ook een en ander vastgelegd. Echter zijn deze per 1 juli 2016 vervangen door de Europese Richtlijn 2013/35/EU. Daarnaast is er het rapport 'elektromagnetische velden in arbeidssituaties' opgesteld door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met RIVM.
Zie ook website SZW: SZW Niet-ioniserende straling.
Magnetische straling kan gemeten worden in een frequentieband van DC tot 30 MHz. Hieronder valt ook de 50 Hz straling die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld transformatoren, schakelende voedingen en frequentie-inverters.
Elektrische straling kan door Kiwa Dare gemeten worden vanaf DC tot 40 GHz. Hierbinnen vallen nagenoeg alle applicaties van Radiocommunicatie, GSM, UMTS, Wi-Fi, straalverbindingen en radarapplicaties.
Het doel van de meting kan zijn, vast te stellen of wettelijke normen (bijvoorbeeld ICNIRP limieten) niet worden overschreden of dat bepaalde apparatuur storing in de omgeving veroorzaakt. Ook is het mogelijk vast te stellen of een bepaalde activiteit zonder problemen in een gebied kan worden opgestart. Hierbij moet worden gedacht aan computercentra in de buurt van zendmasten of vliegvelden. Ook de veldsterkte van GSM, UMTS en digitale radio communicatiemasten (vb Tetra) kan worden vastgesteld. Op basis hiervan kan worden bepaald of de gezondheid van personen in het geding is.
Voor Wi-Fi, een WLAN op 2,4-2,5 GHz of 5,1-5,3 GHz is het van belang een zogenaamde nulmeting uit te voeren om op basis hiervan een gefundeerde frequentiekeuze te kunnen maken. Zo wordt u niet snel verrast door conflicterende frequenties terwijl u uw draadloos netwerk implementeert.
Voor meer informatie kunt u gebruik maken van onderstaand contactformulier.
U kunt ons uiteraard ook bellen of mailen, klik hier voor onze contactgegevens.